Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανακηρύσσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιονίων Νήσων και φτάνοντας μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Αυτό είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Η δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο έγινε μία ημέρα αργότερα.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί μια κομβική στρατηγική προσέγγιση στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες, ασκώντας τα δικαιώματα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.
Η απόφαση αυτή στηρίζεται στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 2020 και τέθηκε σε ισχύ το 2021. Επίσης, βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει από το 1995.
Η ανακηρυχθείσα ΑΟΖ δεν περιλαμβάνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, το εύρος της οποίας έχει καθοριστεί με τον νόμο του 2021. Ωστόσο, εντός της ΑΟΖ η Ελλάδα αποκτά πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων και ενεργειακών αποθεμάτων.
Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει αντίστοιχα δικαιώματα σε άλλες περιοχές των ακτών της, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας.
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο είναι ένα σημαντικό βήμα στην άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εντάσσεται στον ευρύτερο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την εκτέλεση του να ανατίθεται στους αρμόδιους Υπουργούς.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας την ετοιμότητα της χώρας για διάλογο.