Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο έφθασε σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι συνομιλίες που διεξάγει η Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας καρκινοβατούν.
Ουκρανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονται επίσης σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο Ρούμπιο θα συνοδεύεται κυρίως από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, συνομιλητή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Αναμένεται να συναντήσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει επίσης συνομιλίες με τον ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται επίσης ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα και Άμυνας Ρούστεν Ουμέροφ.
Ο Γέρμακ δήλωσε ότι προβλέπεται σειρά «διμερών και πολυμερών» συναντήσεων με χώρες συμμάχους του Κιέβου, κατονομάζοντας τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, σε μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram.
«Συναντήσεις με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκονται τώρα στη Γαλλία, προβλέπονται επίσης», πρόσθεσε.
Γερμανική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον σύμβουλο ασφαλείας της κυβέρνησης Γενς Πλέτνερ και τον διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Γκίντερ Ζάουτερ βρίσκεται επίσης στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία.
Η τρίτη επίσκεψη στην Ευρώπη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του πραγματοποιείται έπειτα από μήνες εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, που ανησυχούν για τη θεαματική προσέγγιση με το Κρεμλίνο που επιχειρεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιλύσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Παράλληλα με τις συνομιλίες που ξεκίνησαν από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο ηγούνται ενός «συνασπισμού των προθύμων» που αποτελείται από μια τριανταριά χώρες συμμάχους της Ουκρανίας οι οποίες εργάζονται κυρίως για τη δημιουργία μιας «δύναμης καθησυχασμού» που έχει σκοπό να εγγυηθεί μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και να αποτρέψει μια νέα επίθεση της Ρωσίας.
Η αποστολή ενός πολυεθνούς στρατιωτικού αποσπάσματος σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης, την οποία επιθυμεί το Κίεβο, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.
Οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν. Ο Στιβ Γουίτκοφ συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τρεις φορές, η τελευταία στις αρχές Απριλίου. Τη Μ. Δευτέρα δήλωσε ωστόσο πως οι συζητήσες «βρίσκονται στο σημείο» που μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.
Στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται. Ρωσικός βομβαρδισμός την Κυριακή των Βαΐων εναντίον της ουκρανικής πόλης Σούμι (βορειοανατολικά) είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 35 αμάχων.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, «μαζική επίθεση με ρωσικά drones» προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 30 στην πόλη Ντνίπρο (ανατολικά), σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Οι σημερινές συνομιλίες «θα είναι επίσης η ευκαιρία προκειμένου να συζητηθούν οι τελωνειακοί δασμοί καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε μια λογική αποκλιμάκωσης στην περιοχή», ανέφερε το Ελιζέ.
Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μπορεί επίσης να βρίσκεται στο πρόγραμμα.