Ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής σχετικά με την καθυστέρηση τέσσερων ετών στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας μας για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις θάλασσες.
Η καθυστέρηση τεσσάρων ετών στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί σοβαρή υπόθεση, όπως υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενωσιακής υποχρέωσης της χώρας μας από το 2014 για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις θάλασσες.
Ο κ. Μάντζος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν πρέπει να εξαρτάται από την προηγούμενη οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες. Επισήμανε τις προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παραπομπή και καταδίκη της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να στηριχθούμε στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση, ο κ. Μάντζος υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ανέφερε επίσης το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra, επισημαίνοντας την ανάγκη για λεπτομερή ενημέρωση και διαφάνεια σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Τέλος, επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της αυξημένης φορολογίας και της έλλειψης ελέγχου και ρύθμισης στην αγορά, προτείνοντας λύσεις για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών.