Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, με το θέμα να είναι ήδη προγραμματισμένο στην ημερήσια διάταξη.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι η υποβολή των σχετικών χαρτών στην Κομισιόν ήταν αποτέλεσμα προετοιμασίας αρκετών εβδομάδων και όχι αντίδραση στην πρόσφατη τουρκική διαρροή χάρτη από την εφημερίδα Milliyet. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξετάστηκαν οι πιθανές τουρκικές αντιδράσεις.
Αξιολογώντας την κατάσταση, οι ελληνικές αρχές θεωρούν πιθανές δύο κύριες αντιδράσεις από την Τουρκία. Η πρώτη είναι μια λεκτική αντίδραση από τα τουρκικά υπουργεία, η οποία πιθανόν να διαδοθεί ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ, συνοδευόμενη από τον χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο ως τουρκικές διεκδικήσεις. Η δεύτερη εκδοχή είναι η Τουρκία να αναζητήσει διεθνές φόρουμ για να καταθέσει τον χάρτη της και να επιδιώξει κάποια νομιμοποίηση των απαιτήσεών της.
Μέλη του ΚΥΣΕΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση και αναμένουν να δουν την κλίμακα της αντίδρασής της. “Το μείζον ζήτημα είναι να μην επιστρέψουμε σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης”, τόνισε πηγή εντός του ΚΥΣΕΑ. Η Ελλάδα είχε αναγκαία υποχρέωση να καταθέσει τον χάρτη, όπως όρισε η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Πολιτικά, η σιωπή από τη δεξιά πλευρά της πολιτικής σκηνής παρατηρείται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι “υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη”, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε έμμεσες αναφορές σε κριτικές από την εσωτερική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίθηκε επίσης ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036.