Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ με Επίκεντρο τα Εξοπλιστικά Προγράμματα

Σήμερα στις 12:00, το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει με κύριο θέμα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, τα οποία σχεδιάζονται για τα επόμενα 12 χρόνια. Η συνεδρίαση έρχεται μετά από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και την ενημέρωση του Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Υποθέσεων.

Ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμπερίληψη οπλικών συστημάτων όπως τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra και τα F-35.

Ο 12ετής προγραμματισμός θα ενσωματώσει τις σύγχρονες προκλήσεις του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του anti-drone θόλου «Ασπίδα του Αχιλλέα», που αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2027.

Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε κάθε πρόγραμμα, με τον κ. Δένδια να δηλώνει ότι θα υπάρχει τουλάχιστον 25% συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας σε κάθε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει με την προμήθεια τέταρτης φρεγάτας FDI, όπως είχε συμφωνηθεί με τη Naval Group.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα εξεταστούν επίσης τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιόδου. Ένα από τα κύρια θέματα είναι η καθυστέρηση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των τουρκικών ενστάσεων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές για το έργο, καθώς το Ισραήλ δεν δείχνει ενδιαφέρον και η Κύπρος ανησυχεί για τη βιωσιμότητά του. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν «εν ευθέτω χρόνω», αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν αυτό θα σημαίνει πραγματική πρόοδο ή καθυστερήσεις.

Στις επόμενες εβδομάδες, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Κομισιόν, περιλαμβάνοντας τις συμφωνίες για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Η συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος είναι κρίσιμη για την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αντιδρά. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ασχοληθεί έντονα με το ζήτημα, με συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Γεραπετρίτη και Παπασταύρου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Προσιτή στέγη: Οι πολιτικές του υπουργού Επικρατείας για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε μια συνολική στρατηγική για την προσιτή στέγη, με μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η Επέκταση του Λακρός: Η Ανάπτυξη του Αθλήματος στην Ασία

Η Ασία γίνεται κόμβος πρωταθλήματος λακρός με την ένταξη του Μπαγκλαντές στην παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη του άθληματος στην περιοχή.

Πίεση στην Παγκόσμια Οικονομία: Ανάλυση του ΔΝΤ για το Δημόσιο Χρέος

Η αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ αναλύεται από το ΔΝΤ, προβλέποντας ανησυχητικά επίπεδα μέχρι το 2030. Η πίεση στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη συζητούνται λεπτομερώς.

Πιέσεις Τραμπ στον Ζελένσκι για Ειρηνευτική Συμφωνία στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, ενώ εκφράζει κριτική για τις δηλώσεις του σχετικά με την Κριμαία.