Το 81,9% του φτωχού πληθυσμού και το 34,6% του μη φτωχού δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 480 ευρώ. Αυτό αποτυπώνει την αυξημένη πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά της χώρας, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών ανέρχεται σε 14%.
Η υλική και κοινωνική στέρηση το 2024 αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023, φθάνοντας το 13,5% στο σύνολο του πληθυσμού. Παρατηρείται μείωση της υλικής και κοινωνικής στέρησης για τα παιδιά, ενώ σε άλλες ηλικιακές ομάδες παρατηρείται αύξηση της στέρησης.
Κυρίως οικονομική αδυναμία παρουσιάζεται στην αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων, στην πληρωμή ενοικίου, στις έκτακτες δαπάνες και στη χρηματοδότηση διακοπών. Επίσης, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατοικία με στενότητα χώρου είναι ανησυχητικά υψηλό.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης τις δυσκολίες στην πληρωμή λογαριασμών, την πρόσβαση σε διατροφή και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών και αναψυχής.
Η ευημερία του πληθυσμού επηρεάζεται, με ποσοστά ικανοποίησης και εμπιστοσύνης που δείχνουν την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.