Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναδεικνύουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τα μωρά και τα μικρά παιδιά που αναπνέουν και απορροφούν επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα στρώματά τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά “Environmental Science & Technology” και “Environmental Science & Technology Letters”. Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, άσθμα, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο.
Η επικεφαλής συγγραφέας Μίριαμ Ντάιαμοντ επισημαίνει τη σημασία του ύπνου για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και καλεί τους κατασκευαστές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κρεβατιών τους. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών.
Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις χημικών ουσιών σε υπνοδωμάτια παιδιών και επιβεβαίωσαν την παρουσία ανησυχητικών επιπέδων φθαλικών ενώσεων και επιβραδυντικών φλόγας. Σε πρόσφατα αγορασμένα παιδικά στρώματα εντοπίστηκαν αυξημένες εκπομπές χημικών ουσιών κατά τη χρήση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύνδεση των χημικών ουσιών με νευρολογικές βλάβες, αναπαραγωγικές διαταραχές και καρκίνο. Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς στη χρήση επιβραδυντικών φλόγας και φθαλικών ουσιών στα παιδικά στρώματα.
Οι γονείς μπορούν να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους απομακρύνοντας περιττά αντικείμενα από τον χώρο ύπνου, πλένοντας συχνά τα κλινοσκεπάσματα και επιλέγοντας υφάσματα χωρίς βαφές. Απαιτούνται ενέργειες τόσο από τους κατασκευαστές όσο και από τους γονείς για την προστασία της υγείας των παιδιών.