Ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε το 2024 στο 26,9%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ανήλθε σε 19,6%, με αιτία την αύξηση του ποσοστού κινδύνου φτώχειας και της υλικής και κοινωνικής στέρησης.
Ο κίνδυνος φτώχειας είναι υψηλότερος στα παιδιά 17 ετών και κάτω, ενώ οι Μεγάλες Γεωγραφικές Περιοχές διαφέρουν στα ποσοστά κινδύνου φτώχειας.
Το κατώφλι της φτώχειας ορίζεται στα 6.510 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με το επίπεδο εκπαίδευσης να επηρεάζει τον κίνδυνο φτώχειας.
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς, με το 2024 να δείχνει αύξηση στα ποσοστά κινδύνου φτώχειας.
Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου φτώχειας, με το εισόδημα από εργασία να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών.
Τα νοικοκυριά που δήλωσαν αύξηση ή μείωση του εισοδήματός τους κατά το προηγούμενο έτος και τα δεδομένα για τον κίνδυνο φτώχειας προσφέρουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για την οικονομική κατάσταση της χώρας.