Η Ναυτική Εργασία Σήμερα: Από 120.000 Ναυτικούς σε 25.540

«Γιε μου, πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια». Ο στίχος αυτός του ποιητή και ναυτικού Νίκου Καββαδία αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή, όταν η ναυτική εργασία ήταν η διέξοδος για χιλιάδες νέους. Σήμερα, η πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς οι νέοι δεν επιθυμούν πια να μπαρκάρουν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετρά μόλις 25.540 ναυτικούς από 120.000 που ήσαν εγγεγραμμένοι το 1970.

Σύμφωνα με μελέτη του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), οι ναυτικοί που εργάζονται το 2023 παρουσίασαν αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022, αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνόκτητου στόλου.

Που εργάζονται οι ναυτικοί; Το 2023, τα επιβατηγά πλοία απασχολούσαν 10.521 ναυτικούς, τα δεξαμενόπλοια 7.814 και τα φορτηγά 5.469. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του αριθμού των αρχιπλοιάρχων και αρχιμηχανικών, που ανήλθαν σε 1.292, σημειώνοντας αύξηση 60% σε σχέση με το 2020. Στην εκπαίδευση, οι δόκιμοι εκπαιδευόμενοι ναυτικοί έφτασαν τους 3.271, με το 10% αυτών να είναι γυναίκες.

Από αυτούς, 2.543 ναυτικοί εργάζονται σε πλοία με ελληνική σημαία, ενώ 728 αιτήθηκαν εξαγορά ναυτικής υπηρεσίας σε ξένα πλοία. Η εύκολη εξήγηση για την απροθυμία των νέων να μπαρκάρουν είναι ότι προτιμούν τη σταθερότητα μιας στεριανής δουλειάς, ακόμα κι αν αυτή δεν προσφέρει υψηλές αποδοχές. Ωστόσο, οι λόγοι είναι πιο περίπλοκοι.

Ο κ. Τσαγκάρης, συνταξιούχος ναυτικός, αναφέρει ότι παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, οι συνθήκες εργασίας παραμένουν δύσκολες, με πολλές ώρες εργασίας και περιορισμένο χρόνο στα λιμάνια. Η γοητεία του επαγγέλματος φαίνεται να έχει χαθεί, αν και οι οικονομικές απολαβές παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας για όσους επιλέγουν τη ναυτική ζωή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Προσιτή στέγη: Οι πολιτικές του υπουργού Επικρατείας για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε μια συνολική στρατηγική για την προσιτή στέγη, με μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η Επέκταση του Λακρός: Η Ανάπτυξη του Αθλήματος στην Ασία

Η Ασία γίνεται κόμβος πρωταθλήματος λακρός με την ένταξη του Μπαγκλαντές στην παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη του άθληματος στην περιοχή.

Πίεση στην Παγκόσμια Οικονομία: Ανάλυση του ΔΝΤ για το Δημόσιο Χρέος

Η αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ αναλύεται από το ΔΝΤ, προβλέποντας ανησυχητικά επίπεδα μέχρι το 2030. Η πίεση στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη συζητούνται λεπτομερώς.

Πιέσεις Τραμπ στον Ζελένσκι για Ειρηνευτική Συμφωνία στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, ενώ εκφράζει κριτική για τις δηλώσεις του σχετικά με την Κριμαία.