Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει ανακληρίσει την προσοχή στα δημοφιλή δυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νόσων όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Σύμφωνα με ανάλυση του Ρόιτερς βασισμένη στα δεδομένα της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής, η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στην κινεζική αγορά.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, με πιθανή επιβολή δασμών. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η AstraZeneca, η Sanofi, η GSK και η Eli Lilly έχουν αμερικανικά εργοστάσια για την παραγωγή φαρμάκων που εξάγονται στην Κίνα, σύμφωνα με τα αρχεία της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής.
Συγκεκριμένα, στην Ιντιάνα, η AstraZeneca και η Eli Lilly παράγουν φάρμακα κατά του καρκίνου και του διαβήτη αντίστοιχα, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα παρασκευάζονται αντισώματα και φάρμακα για την πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων όπως ο HIV.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών ή σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων στην Κίνα, καθώς η μεταφορά της παραγωγής δεν είναι εφικτή εύκολα. “Ο τόπος παραγωγής φαρμάκων δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”, τονίζει ο Έρικ Τζάντρασιτς, επικεφαλής στις εμπορικές σχέσεις στην ελβετική επιχειρηματική ένωση φαρμάκων και βιοτεχνολογίας Scienceindustries.