Σε κλίμα έντονης ανησυχίας, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αντιδρούν στην είδηση της επικείμενης προμήθειας από την Ελλάδα αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet και μιας φρεγάτας τύπου Belharra από τη Γαλλία. Οι αναφορές αυτές αποτυπώνουν έναν διάχυτο προβληματισμό για τις στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας, με πολλές θεωρίες να περιστρέφονται γύρω από την πιθανότητα στρατηγικής περικύκλωσης της Τουρκίας από Ελλάδα, Ισραήλ και Γαλλία.
Η εφημερίδα Turkiye αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Συγκέντρωση πυραύλων στο Αιγαίο. Οι Exocet θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας;». Παράλληλα, η Hurriyet επισημαίνει ότι η Ελλάδα προγραμματίζει και την απόκτηση επιπλέον φρεγάτας Belharra. Η Haberturk εστιάζει στην αγορά των Exocet από τη Γαλλία, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως μέρος μιας εχθρικής στρατηγικής απέναντι στην Άγκυρα.
Στην εκπομπή του CNN Turk, αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι «η Ελλάδα μας απειλεί με όπλα», τονίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον πυραύλους με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων, ενώ οι δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτρη Χούπη, χαρακτηρίστηκαν «σκανδαλώδεις» καθώς αναφέρθηκε στην Τουρκία ως απειλή, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει οπουδήποτε εντός πέντε λεπτών.
Τούρκοι αναλυτές επανέφεραν τον ισχυρισμό περί γαλλικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας, με τον αναλυτή Τζοσκούν Μπασμπούγ να υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει Ελλάδα και Ελληνοκύπριους εναντίον της Τουρκίας». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν υποτιθέμενες απόπειρες ένταξης της Αιγύπτου σε αυτόν τον άξονα, προσθέτοντας ότι «προβαίνουν σε εξοπλισμούς σε όλο το Αιγαίο».
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Ελλάδα και το Ισραήλ σχεδίαζαν την πόντιση καλωδίου ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι η περιοχή εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και να ισχυρίζεται πως η Αθήνα ανέβαλε το σχέδιο μετά από αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Το κλίμα στην τουρκική ενημέρωση αποτυπώνει τη νευρικότητα που προκαλεί στην Άγκυρα η ενίσχυση των ελληνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν εύθραυστες.