Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας για την άμυνα και την ασφάλεια

«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.

Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον Πρόεδρο Μακρόν, δεν χρειάζεστε υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» και συμπλήρωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί με τον δικό σας υπουργό Άμυνας, εξετάσαμε προφανώς τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις στάσεις. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της ομάδας συνοδείας».

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια συζητήσανε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm. «Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό- ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος» κατέληξε ο κ. Λεκορνί.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ευρεία Σύσκεψη για την Αντιπυρική Περίοδο στην Πελοπόννησο

Συγκέντρωση στην Τρίπολη με συμμετοχή υφυπουργών, περιφερειάρχη, επικεφαλής φορέων ασφαλείας και προστασίας για την προετοιμασία και συντονισμό εν όψει της αντιπυρικής περιόδου στην Πελοπόννησο.

Στρατιωτική Κινητικότητα: Η ΕΕ και οι Προκλήσεις της Εποχής

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε το σχέδιο της ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των απειλών.

Ποινή Κεκλεισμένων των Θυρών για τον Πανιώνιο και Απαλλαγές για Μπαρτζώκα και Σάκοτα

Ο Αθλητικός Δικαστής του ΕΣΑΚΕ επέβαλε ποινή κεκλεισμένων των θυρών στον Πανιώνιο, ενώ οι Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Ντράγκαν Σάκοτα απαλλάχθηκαν από πειθαρχικές κυρώσεις.

Ο Πανιώνιος κέρδισε την ΑΕΚ στο Challenge Cup

Ο Πανιώνιος κέρδισε την ΑΕΚ με 3-1 στο Challenge Cup, με τη Σέρινταν Άτκινσον να ξεχωρίζει στο φιλέ. Αναλυτικά τα σετ και οι πόντοι των ομάδων.