Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας αποδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά προοδεύει προς αναβάθμιση μέχρι το 2026.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών 2025 – 2036 στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Κεντρικός άξονας αυτού του προγραμματισμού είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου, με τη συνεργασία να έχει ήδη ξεκινήσει με την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών FDI (Belharra).
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί ενδέχεται να επισκεφθούν τη γαλλική φρεγάτα D-656 «ALSACE» στον Πειραιά, καθώς και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου λειτουργεί κοινό κλιμάκιο των Ναυπηγείων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Naval, ενόψει της παράδοσης της τρίτης ελληνικής φρεγάτας Belharra, F-601 «Κίμων».
Το ενδεχόμενο απόκτησης της τέταρτης φρεγάτας FDI με στρατηγικά όπλα συνεχίζει να υπάρχει, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την ανάγκη προσεκτικής διαπραγμάτευσης, δεδομένων των οικονομικών περιορισμών της Ελλάδας.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας αποκτά επιπλέον σημασία, καθώς εξετάζεται η προμήθεια 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, ως απάντηση στο τουρκικό ενδιαφέρον για προμήθεια πυραύλων Meteor. Παράλληλα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση της εγχώριας συμμετοχής στα αμυντικά προγράμματα, με επιθυμία για τουλάχιστον 25% ελληνική συμμετοχή, όπως αναφέρεται σε επιστολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία της ελληνικής συμμετοχής στα αμυντικά προγράμματα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί μια ουσιαστική παρουσία και όχι απλώς ένα συμβολικό ποσοστό. Αυτό διαμορφώνει τις συνθήκες απέναντι σε προτάσεις για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής φρεγατών και υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.