Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Οι Αμερικανοί Αγρότες Στο Στοχαστρο

Η ένταση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας αναζωπυρώνεται, με τους Αμερικανούς αγρότες να είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα. Πολλοί από αυτούς στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2024, και τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 145% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, παρά την αναστολή αντίστοιχων μέτρων για άλλες χώρες. Η αντίδραση της Κίνας ήταν άμεση και επιθετική, με την αύξηση των δικών της δασμών σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα να φτάνει το 135%.

Αυτή η κλιμάκωση πλήττει έναν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς τομείς των ΗΠΑ: τη σόγια. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως για τη διατροφή ζώων. Ωστόσο, από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο επί προεδρίας Τραμπ, το Πεκίνο είχε ήδη στραφεί σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων μπορεί να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν.

Η σόγια είναι το κύριο προϊόν που πλήττεται, με τις επιπτώσεις να αναμένονται καταστροφικές. Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Κίνα σημαντικά από το 2010, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές. Μόνο το 2024, το 73% των βραζιλιάνικων εξαγωγών σόγιας κατέληξαν στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, το κινεζικό ενδιαφέρον για νέες εμπορικές συνεργασίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης αυξάνεται, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε πρόσφατα με αξιωματούχους της ΕΕ για την επανέναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενίσχυσε τις σχέσεις με τη Βραζιλία.

Οι οικονομικές απώλειες για τους Αμερικανούς αγρότες είναι ήδη εμφανείς. Κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου το 2018, ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ υπέστη ζημίες ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 71% των οποίων αφορούσε αποκλειστικά τη σόγια. Η νέα κρίση προμηνύεται ακόμη πιο σοβαρή.

Το πολιτικό βάρος της κρίσης είναι εξίσου σημαντικό. Οι περισσότερες από τις σημαντικές αγροτικές πολιτείες, όπως το Ιλινόις και η Μινεσότα, είχαν στηρίξει τον Τραμπ. Πολλοί αγρότες βλέπουν τώρα τις εξαγωγές τους να απειλούνται, καθώς οι τιμές πιέζονται, ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο, το οποίο ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η ερώτηση που τίθεται τώρα είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Μέχρι στιγμής, τα οικονομικά δεδομένα και η διεθνής στροφή της Κίνας υποδεικνύουν ότι το Πεκίνο διαθέτει εναλλακτικές. Η αντοχή των Αμερικανών παραγωγών και η αντίκτυπος στον Τραμπ παραμένει αμφίβολη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραγωδία στην Κουρσκ: Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε μαζική ουκρανική επίθεση

Τραγωδία στην Κουρσκ με τον θάνατο μιας 85χρονης γυναίκας σε επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν σε κτίρια της πόλης. Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία επιδεινώνονται.

Εκκένωση κτηρίου υπό κατάληψη στα Εξάρχεια

Επιχείρηση εκκένωσης κτηρίου υπό κατάληψη στα Εξάρχεια από την ΕΛΑΣ νωρίς το πρωί με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τασούλα: Ενημέρωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:00, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Ανησυχία του ΟΗΕ για τη Σύρραξη στο Σουδάν: Απαιτείται Άμεση Διακοπή Ροής Όπλων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ροή όπλων και μαχητών στο Σουδάν, καλώντας για άμεση διακοπή της κατάστασης που επιτρέπει τη συνέχιση του πολέμου.