Σοκαριστικές μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και υψηλόβαθμων αποστατών από τη Βόρεια Κορέα αποκαλύπτουν ένα συστηματικό δίκτυο ανθρώπινων πειραμάτων που διεξάγεται σε πολιτικούς κρατούμενους, παιδιά, άτομα με αναπηρία και γυναίκες. Οι περιγραφές είναι φρικιαστικές, αποδεικνύοντας ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λειτουργούν όχι μόνο ως κέντρα βασανιστηρίων, αλλά και ως εργαστήρια θανάτου.
Ο Κουόν Χιουκ, πρώην διευθυντής ασφαλείας στο Στρατόπεδο 22, αποκάλυψε το 2004 στο BBC την εκτέλεση μιας ολόκληρης οικογένειας με αέριο μέσα σε θάλαμο πειραμάτων. Περιγράφει τη φρικτή σκηνή όπου οι γονείς προσπαθούσαν να σώσουν τα παιδιά τους μέχρι την τελευταία τους πνοή.
Η Σουν Οκ-λι, πρώην κρατούμενη στο στρατόπεδο Καετσόν, αφηγείται μια σοκαριστική εμπειρία όπου της ζητήθηκε να μοιράσει δηλητηριασμένο λάχανο σε 50 γυναίκες κρατούμενες. Όλες τους υπέφεραν από ακατάσχετους εμετούς με αίμα και πέθαναν, πιθανόν στο πλαίσιο ενός βιολογικού πειράματος. Σχολίασε: «Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να σκοτώνει έτσι έναν άλλον».
Οι μαρτυρίες αυτές επιβεβαιώνονται από άλλους αποστάτες, όπως ο Ιμ Τσεον-γιόνγκ, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων, που αποκάλυψε ότι ο στρατός πραγματοποιούσε πειράματα με βιολογικά και χημικά όπλα σε ανθρώπους. Ο ίδιος εγκατέλειψε τη χώρα όταν είδε παιδιά με αναπηρίες να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.
Ανατριχιαστική είναι και η αναφορά στην αγορά παιδιών με αναπηρία από τις οικογένειές τους για να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα. Οι γονείς που αρνούνταν να παραδώσουν τα παιδιά τους απειλούνταν με εγκλεισμό στα στρατόπεδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το καθεστώς φαίνεται να στηρίζει αυτό το νοσηρό δίκτυο. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας φέρονται να εκβίαζαν οικογένειες για να παραδώσουν συγγενείς τους ως υποψήφια πειραματόζωα. Ιδιαίτερα σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες για αναγκαστικές υστερεκτομές σε γυναίκες με νανισμό, ενώ βρέφη που γεννιούνται στα στρατόπεδα εκτελούνται επί τόπου από φύλακες.
Παρά τις διαψεύσεις από την Πιονγκγιάνγκ, οι πολλές μαρτυρίες και τα καταγεγραμμένα στοιχεία προσθέτουν βάρος στην υπόθεση. Το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Ενοποίησης έχει ήδη συλλέξει περισσότερες από 500 καταθέσεις αποστατών, καταγράφοντας σε έκθεση 450 σελίδων τις φρικαλεότητες του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Δεκάδες οργανώσεις ζητούν να διερευνηθούν τα στρατόπεδα της Βόρειας Κορέας από ανεξάρτητους επιθεωρητές, αλλά το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει οποιαδήποτε πρόσβαση.
Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Όλενκα Φρένκιελ του BBC: «Η αλήθεια για το τι συμβαίνει πίσω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας ίσως είναι πιο σκοτεινή απ’ όσο μπορεί να αντέξει η συνείδησή μας. Αλλά οφείλουμε να τη γνωρίσουμε».