Σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ, η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον πόταμο Δνείπερο, σύμφωνα με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα The Times.
Μετά από τρία και πλέον χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετές χώρες υποστηρίζουν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, μετά την ολοκλήρωση της σύγκρουσης, όπως αναφέρει ο Κέλογκ.
Ο απεσταλμένος εξετάζει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών γραμμών, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές ανταλλαγές πυρών.
Παράλληλα, ο Κέλογκ αναφέρει ότι μια ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή δεν θα αποτελούσε πρόκληση για τη Μόσχα, με τη Ρωσία στα ανατολικά και τα ουκρανικά στρατεύματα στο ενδιάμεσο.
Ο Κέλογκ επισημαίνει ότι η πρότασή του δεν περιλαμβάνει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ αναγνωρίζει την πιθανότητα παραβιάσεων στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που προτείνει.
Ο Κιθ Κέλογκ υπογραμμίζει ότι η διαίρεση της Ουκρανίας δεν αποτελεί μέρος της πρότασής του, αλλά αναφέρει την ανάγκη για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση πυρός, προκειμένου να υποστηριχθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.
Οι προτάσεις του Κέλογκ αναδεικνύουν την προσπάθεια για εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, μετά από τρία χρόνια πολέμου και περιορισμένη πρόοδο προς την ανακωχή.