«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, εάν δεν διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα». Αυτό υπογράμμισε η Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και εκτελεστική αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου μιλώντας στο 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο.
Η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι, ένα πλέγμα σύνθετων, βαθιά ριζωμένων και διαχρονικών διαρθρωτικών εμποδίων, εξακολουθούν να περιορίζουν τις ίσες ευκαιρίες, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επιμέρους τομείς και εστίασε στις στοχευμένες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.
Τα εμπόδια, όπως τα απαρίθμησε η κυρία Εφραίμογλου είναι:
Πρώτον, τα κοινωνικά στερεότυπα και οι παγιωμένες αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τις επαγγελματικές της επιλογές.
Δεύτερον, οι οικογενειακές υποχρεώσεις παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναπτυχθούν επαγγελματικά ή να επιχειρήσουν.
Τρίτον, η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα πιο επίμονα και αντικειμενικά εμπόδια για τις γυναίκες επιχειρηματίες.
Τέταρτον, η έλλειψη πρόσβασης σε δίκτυα και καθοδήγηση (mentoring) είναι μια παράμετρος που συχνά υποτιμάται, αλλά είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Οι παρεμβάσεις, τόνισε η κυρία Εφραίμογλου, πρέπει να εστιάζουν σε τέσσερις άξονες: Χρηματοδότηση και μικροπιστώσεις, Εκπαίδευση και Ψηφιακές Δεξιότητες, Εξωστρέφεια και Καινοτομία, Καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, σύμφωνα με την Boston Consulting Group, η εξίσωση της συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 12 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώνοντας, η κυρία Εφραίμογλου τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών ως επένδυση και την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.