Την κορύφωση του «αντισυστημικού» ρεύματος που ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες για την τραγωδία των Τεμπών, στα τέλη Ιανουαρίου, και συνεχίστηκε με τα μεγάλα συλλαλητήρια στη δεύτερη επέτειο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αποτυπώνουν τρεις δημοσκοπήσεις – Metron Analysis, MRB, και Prorata – που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επαναπατρίζει δυνάμεις από τον χώρο των αναποφάσιστων, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει να ενισχύει τα ποσοστά της. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία τους και θεωρούνται «συστημικά» κόμματα από τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ως κύριο αντίπαλο τον «Κανένα», με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατατάσσεται τρίτη, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθούν. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος χαμένος της συγκυρίας, καθώς η δημοσκοπική του εικόνα καταρρέει, απέχοντας από την εξασφάλιση θετικής γνώμης από την πλειονότητα των πολιτών.
Η εικόνα του εκλογικού σώματος δεν προμηνύει προεκλογική ατμόσφαιρα, καθώς, παρά τις επιθυμίες για πρόωρες εκλογές, οι πολίτες φαίνεται να βιώνουν μια συναισθηματική έκρηξη που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Παρά την πτώση της Φωνής Λογικής και τις ζημιές του ΚΚΕ, η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να θεωρεί την ψήφο τους ως μέσο αποστολής μηνύματος, είτε θετικού είτε αρνητικού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την υποχώρηση της προτεραιότητας του δυστυχήματος στα Τέμπη, η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Τα ποσοστά των «αντισυστημικών» κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Κυριάκου Βελόπουλου, αναμένονται να δοκιμαστούν με τις επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν τη στάση των ψηφοφόρων.