Νέες Ρυθμίσεις για Ακινησία Οχημάτων: Ευκαιρίες και Υποχρεώσεις

Με το Πάσχα να πλησιάζει, οι σκέψεις για μια εκδρομή στο χωριό ή το εξοχικό γίνονται πιο έντονες. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων είχαν μέχρι πρότινος περιορισμούς λόγω της ακινησίας τους, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Ευτυχώς, η κατάσταση αλλάζει.

Η νέα νομοθεσία, που περιλαμβάνει το άρθρο 62Α του ν. 5177/2025, επιτρέπει την άρση ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, δηλαδή «τέλη με τον μήνα». Αυτό σημαίνει ότι από κάθε Απρίλιο και μετά, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν τα οχήματά τους σε κυκλοφορία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πληρώνοντας μόνο για την περίοδο που θα χρησιμοποιούν το όχημά τους.

Με αυτή τη ρύθμιση, οι οικογένειες μπορούν να προγραμματίσουν τις αποδράσεις τους για το Πάσχα, τον Άγιο Πνεύμα ή και άλλες αργίες, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος ολόκληρης της χρονιάς. Παράλληλα, αυτό ευνοεί και τον τουριστικό τομέα, καθώς οι μετακινήσεις θα ενταθούν μετά τον Απρίλιο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυνατότητα άρσης ακινησίας ισχύει μόνο έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει τα Χριστούγεννα και ζητήσει άρση ακινησίας τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να πληρώσει τα τέλη για τον Ιανουάριο ή τα Φώτα, εκτός αν θέσει το όχημα ξανά σε ακινησία πριν από την αλλαγή του χρόνου.

Η νέα ρύθμιση συνοδεύεται από μια σειρά κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ακινησίας από την ΑΑΔΕ. Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικασιών και την αποφυγή προστίμων για τους συνεπείς πολίτες. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να ενημερωθούν πλήρως για τις νέες υποχρεώσεις τους, ιδίως σε περιπτώσεις κληρονομιάς ή μεταβίβασης.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τις εξής σημαντικές υποχρεώσεις:

1. Μόνιμη Δυνατότητα Αναλογικών Τελών Κυκλοφορίας: Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιούν το όχημα, με δυνατότητα άρσης ακινησίας μία φορά το χρόνο, ξεκινώντας από την 1η Απριλίου.

2. Αυτόματη Θέση σε Ακινησία από την ΑΑΔΕ: Με τη λήξη της περιόδου πληρωμής των αναλογικών τελών, το όχημα θα τίθεται αυτόματα σε ακινησία. Οι ιδιοκτήτες θα ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ και θα έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι το όχημα φυλάσσεται στον δηλωμένο χώρο.

3. Υποχρεώσεις Κληρονόμων: Οι κληρονόμοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ακινησία οχημάτων που κληρονομούν.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Νέες Ψηφιακές Πρωτοβουλίες για την Καταπολέμηση Αδήλωτων Βραχυχρόνιων Μισθώσεων

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε δυναμικές ενέργειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στην φορολογική παρακολούθηση.

Πανέμορφος καιρός και αυξημένη κίνηση για τις γιορτές του Πάσχα

Ο καιρός είναι σύμμαχος των εκδρομέων του Πάσχα, με εξαιρετικές θερμοκρασίες και αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και τους δρόμους.

Ιστορική πρόκριση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους ημιτελικούς του Europa League

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποίησε επική ανατροπή απέναντι στη Λιόν και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Europa League, ενώ στην τετράδα βρίσκονται επίσης η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η Τότεναμ και η Μπόντο Γκλιμτ.

Προημιτελικά Europa League: Αποτελέσματα, Προκρισίες και Ημιτελικοί

Μόνο δύο ομάδες προκρίθηκαν στους ημιτελικούς του Europa League μετά από αγωνία και παράταση. Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι προκρισίες των ομάδων που προχώρησαν.