Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για τα έτη 2025-2036. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του προγράμματος είναι η επαύξηση της αποτρεπτικής και μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25% και ενσωμάτωση καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα ομαδοποιούνται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: απόκτηση νέων δυνατοτήτων-μέσων, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, και συντήρηση-αναβάθμιση-απόκτηση νέων υποδομών που συνδέονται με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Στο νέο δόγμα αποτροπής, η “Ασπίδα του Αχιλλέα” θα προστατεύει την ελληνική επικράτεια, επιτρέποντας στον σύγχρονο στόλο να αξιοποιήσει πλήρως τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Εμβληματικά προγράμματα όπως τα νέα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού θα ενισχύσουν τη δραστική αύξηση του βεληνεκούς και τη δυνατότητα πληγμάτων σε στρατηγικό βάθος, με ακρίβεια.
Η αναβάθμιση του εξοπλισμού θα ενισχύσει τον μαχητή, ενώ η διασύνδεση των οπλικών συστημάτων θα γίνει με ένα ενοποιημένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Η Αμυντική Καινοτομία και Τεχνολογία προωθούνται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και του ΣΤ’ Κλάδου Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας του ΓΕΕΘΑ.
Μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας περιλαμβάνουν τη δημιουργία πλαισίου θωράκισης της ΓΔΑΕΕ, την ενίσχυση της ΥΕΥ, και την ενεργοποίηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών προγραμμάτων & Συμβάσεων.