Οι αγορές της Ασίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν ύστερα από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει την επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους για 90 ημέρες, με εξαίρεση την Κίνα. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρουσίασαν ανάκαμψη, ενώ το δολάριο υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η αντίδραση των αγορών στην Ασία επιβεβαίωσε το παγκόσμιο ράλι που ξεκίνησε από τη Wall Street, όπου ο S&P 500 σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι δασμοί, οι οποίοι είχαν διαγράψει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση τις προηγούμενες ημέρες.
Στην Κίνα, παρά την αύξηση των δασμών στο 125%, οι μετοχές ενισχύθηκαν, καθώς οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ενίσχυσαν την αγορά. Ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1,4%, ενώ το γιαν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, λόγω των αυξημένων εκτιμήσεων για νομισματική χαλάρωση.
Ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC, δήλωσε: «Η αναστολή των δασμών προσφέρει χρόνο για διαπραγματεύσεις, κάτι κρίσιμο για τις εξαγωγικές οικονομίες της περιοχής».
Η Ιαπωνία ηγήθηκε της ανόδου στην περιοχή, με τον δείκτη Nikkei 225 να ενισχύεται κατά 8,19%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 7,44%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi εκτινάχθηκε κατά 5,36%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 5,32%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 4,69%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις εισαγωγές από τη χώρα στο 125%, έπειτα από την ανακοίνωση του Πεκίνου για απάντηση με δασμούς 84% σε αμερικανικά προϊόντα.
Ωστόσο, η αγορά της Κίνας παρέμεινε σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη CSI 300 της ενδοχώρας να σημειώνει άνοδο 1,60%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε κέρδη 3,92%.