Ενίσχυση Επενδύσεων στον Τουρισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά

Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εργαζόμαστε με επιμονή για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη βιώσιμη αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σε χαιρετισμό του στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage), που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Νίκος Παπαθανάσης πρόσθεσε με έμφαση ότι “η μετάβαση σε μία πράσινη και γαλάζια οικονομία απαιτεί στρατηγικές επενδύσεις, καινοτομία και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία”.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απευθυνόμενος στους συνέδρους στην ενότητα “Πράσινη και μπλε συμφωνία για τον τουρισμό μέσω της βιώσιμης αναβίωσης της Πολιτιστικής Κληρονομίας και των Περιβαλλοντικών Πόρων”, “η Ελλάδα μοχλεύει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 2021-2027 που προωθεί τις πράσινες και βιώσιμες υποδομές στον τουρισμό, ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα και προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι “παράγοντας-κλειδί στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο είναι η ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που παίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο στην τοπική ανάπτυξη όσο και στην εργασία”. Και επεξήγησε ότι “ειδικά στα μικρά νησιά μέσω του Ταμείου Δίκαιας Μετάβασης δύο χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες μπορούν να εκκινήσουν με στόχο τη στήριξη υφιστάμενων, νέων και μελλοντικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκων”.
Ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε με έμφαση ότι “ο τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά είναι θεμελιώδης πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και τη βιώσιμης προόδου. Ωστόσο, η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται με έναν σύγχρονο και καινοτόμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο”.
Ολοκληρώνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε προς τους συμμετέχοντες ότι αναμένει “να προκύψουν προτάσεις που θα συνεισφέρουν σημαντικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συνεχάρη τους διοργανωτές για το συνέδριο καθώς, όπως σημείωσε, “πρόκειται για έναν θεσμό που προάγει τη συνεργασία για τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”. Στο συνέδριο προεδρεύει και συντονίζει η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας και Επικεφαλής Επιστημονική Υπεύθυνη της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλάει για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Κατάργηση Πιστοποιητικών και την Πολιτική Ταυτότητα στους Ένστολους

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλάει για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, την κατάργηση δημοφιλών πιστοποιητικών και την απόκτηση πολιτικής ταυτότητας από τους ένστολους.

Καταβλήθηκαν σχεδόν 120 εκατ. ευρώ σε πάνω από 110.000 παραγωγούς για ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σήμερα ποσό ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ σε πάνω από 110.000 παραγωγούς για διάφορες ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για το βαμβάκι και τη βασική ενίσχυση. Οι πληρωμές αναλύονται ανά κατηγορία παραγωγών, με σημαντικά ποσά να διατίθενται για την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Επιτυχημένο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής 2025

Αναλυτική αναφορά για το επιτυχημένο 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 12 έως τις 16 Απριλίου 2025, με συμμετοχή χιλιάδων θεατών και καλλιτεχνών.

Αποζημιώσεις de minimis 18,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει αποζημιώσεις de minimis 18,2 εκατ. ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες.