Δασμοί Τραμπ: Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα

Από τις 7:00 π.μ. ώρα Ελλάδας, ισχύουν οι δασμοί ύψους 104% στις εισαγωγές από την Κίνα, όπως ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο με τη χώρα αυτή. Οι δασμοί είχαν ήδη προγραμματιστεί να αυξηθούν κατά 34% την Τετάρτη, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ πρόσθεσε επιπλέον 50% λόγω της μη συμμόρφωσης της Κίνας να μην επιβάλει αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Το ποσοστό αυτό έρχεται να προστεθεί στους ήδη υφιστάμενους δασμούς που ίσχυαν πριν από τη δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Στη διάρκεια αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με άλλους εμπορικούς εταίρους που επηρεάζονται από τους νέους δασμούς.

Η κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές είναι ανησυχητική, καθώς οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα χρόνο, με πτώση 18,9% από το πρόσφατο υψηλό του. Οι εταιρείες του δείκτη έχουν χάσει 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την ανακοίνωση των δασμών.

Οι παγκόσμιες αγορές είχαν αρχικά καταγράψει κέρδη, ελπίζοντας ότι ο Τραμπ θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί τη μείωση των εμπορικών φραγμών. Ωστόσο, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 3,1% και άλλες ασιατικές αγορές προετοιμάζονται για πτώση.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σημαντική πτώση, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αμερικανικού αργού υποχώρησαν σημαντικά, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Πασχαλινές εκδρομές: Αυξημένη τουριστική κίνηση και πληρότητες στην Ελλάδα

Η εορταστική περίοδος του Πάσχα φέρνει αυξημένες πληρότητες και τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση στους αστικούς προορισμούς και τα νησιά.

Απεργία-σταγόνα από το ΣΑΤΑ: Αντίδραση για τον αποκλεισμό των ταξί στις λεωφορειολωρίδες

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής ανακοίνωσε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την Τρίτη 15/04/2025, αντιδρώντας στον αποκλεισμό της κυκλοφορίας των ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε απόσυρση από διμερή συμφωνία με το Μεξικό

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόσυρσή της από διμερή συμφωνία με το Μεξικό, επιβάλλοντας επιπρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές τομάτας. Η απόφαση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.

Τραγωδία στην Κουρσκ: Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε μαζική ουκρανική επίθεση

Τραγωδία στην Κουρσκ με τον θάνατο μιας 85χρονης γυναίκας σε επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν σε κτίρια της πόλης. Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία επιδεινώνονται.