Η διαφοροποίηση στη νοοτροπία του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προφανής στο θέμα των δασμών. Ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν έναν ενιαίο δασμό 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά αγαθά (25% στο αλουμίνιο και τον χάλυβα), οι Βρυξέλλες προτιμούν μια πιο σταδιακή προσέγγιση, χωρισμένη σε τρεις φάσεις με συγκεκριμένη λίστα προϊόντων.
Σύμφωνα με το BBC, οι δασμοί της ΕΕ προς τις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν αγαθά αξίας σχεδόν 21 δισ. ευρώ.
Η πρώτη φάση των δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Απριλίου, επηρεάζοντας αγαθά αξίας 3,9 δισ. ευρώ. Στις 15 Μαΐου θα εφαρμοστούν δασμοί για αγαθά αξίας 13,5 δισ. ευρώ, ενώ για άλλα αγαθά αξίας 3,5 δισ. ευρώ οι δασμοί θα μετατεθούν για την 1η Δεκεμβρίου.
Επί του παρόντος, η λίστα των προϊόντων δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως αναμένεται ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή των ΗΠΑ θα συμπεριληφθεί. Στην προκαταρκτική λίστα που δημοσιεύθηκε, περιλαμβάνονται σκάφη, γιοτ, μοτοσικλέτες, τρόφιμα (όπως καφές και χυμός πορτοκαλιού), ζωντανά πουλερικά, μέταλλα όπως χαλκός και σίδηρος, και χάλυβας, με συνολικό αριθμό 1.680 κωδικών προϊόντων.
Τα πουλερικά, το καλαμπόκι και τα φρούτα αναμένονται να είναι από τα πρώτα προϊόντα που θα επιβαρυνθούν. Παρά τις ανησυχίες, η αγορά των δημητριακών παραμένει συγκρατημένη, θεωρώντας ότι οι δασμοί δεν θα διαρκέσουν αρκετά ώστε να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές.
Ειδικά για το καλαμπόκι, οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι έχουν σημαντικά αποθέματα από αγορές σε χαμηλές τιμές. Από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 6 Απριλίου, η ΕΕ εισήγαγε 3,4 εκατ. τόνους καλαμπόκι, σε αντίθεση με μόλις 114.000 τόνους πέρυσι, με την Βραζιλία και την Ουκρανία να αποτελούν εναλλακτικές πηγές.
Αντίθετα, η σόγια θα επιβαρυνθεί με δασμούς από την 1η Δεκεμβρίου, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σόγιας στην ΕΕ με άνω των 5 εκατ. τόνων ετησίως.
Ένας άλλος τομέας που θα πλήξει τους Ευρωπαίους είναι οι μοτοσικλέτες. Παράλληλα, το ουίσκι, ιδίως το μπέρμπον, θα εξαιρεθεί από τη λίστα καθώς η Ευρώπη επιθυμεί να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή της. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν πιέσει για αυτήν την εξαίρεση, τη στιγμή που οι ΗΠΑ απειλούν με 200% δασμούς σε ποτά και κρασιά.
Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν κλείνουν την πόρτα στο διάλογο. Υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ανακληθούν αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε «δίκαιο και ισορροπημένο» αποτέλεσμα.
Η κατάσταση αντανακλά τα μεγέθη του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τον συνολικό όγκο να ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δολάρια, και το αμερικανικό πλεόνασμα να είναι μόλις 50 δισ. δολάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ελεύθερο εμπόριο, χωρίς επιβαρύνσεις, έχει νόημα.