Αβεβαιότητες και Κίνδυνοι: Η Ελληνική Οικονομία στο Προσκήνιο

Η ανακοίνωση της επιβολής υψηλών δασμών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ προκαλεί αβεβαιότητες και κινδύνους για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρά ταύτα, η ΤτΕ διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2025 στο 2,3%, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων ενός εμπορικού πολέμου είναι δύσκολη, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα, παρότι δεν εξαρτάται άμεσα από τις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεαστεί έμμεσα από την αύξηση δασμών, λόγω της αβεβαιότητας στις αγορές και της πιθανής μείωσης της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας.

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2024 σχετίζεται με την ανατίμηση του ευρώ και την αύξηση του κόστους εργασίας. Επιπλέον, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει στάσιμη, με την Ελλάδα να υστερεί σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι παραγωγικές επενδύσεις.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε επίσης επιδείνωση, με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών και η δημιουργία του “πέμπτου πόλου” αναμένεται να ενισχύσουν το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αλληλεγγύη Λαγκάρντ στον Πάουελ: Στήριξη από την ΕΚΤ εν μέσω αντιπαράθεσης με τον Τραμπ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε αλληλεγγύη στον Πάουελ της Fed ενώ ο Τραμπ επιμένει στην αντίθεσή του. Η ΕΚΤ υποστηρίζει τη σταθερότητα της χρηματοοικονομικής υποδομής.

Μείωση επιτοκίων: Η ΕΚΤ σε επιφυλακή μετά την απόφαση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε επιφυλακή μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Οι αβεβαιότητες και οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης.

Τραγωδία στην Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας: Νεκρή 20χρονη σε τροχαίο

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στη Μαγνησία με θύμα μία 20χρονη. Δράματα και τραυματισμένοι γονείς στο νοσοκομείο.

Τραγωδία στη λίμνη Λιούις Σμιθ: Τρεις νεκροί και τραυματίες σε αλιευτική σύγκρουση

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Major League Fishing στη λίμνη Λιούις Σμιθ στην Αλαμπάμα, μετά από σύγκρουση αλιευτικών σκαφών. Οι τοπικές αρχές διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.