Στο μυαλό πολλών, η βρετανική σειρά «Εφηβεία» (Adolescence) του Στίβεν Γκρέιχαμ και του Τζακ Θορν παραμένει κυρίαρχη. Αυτή η σειρά, με μόλις τέσσερις επεισόδια, εστιάζει στον 13χρονο Τζέιμι Μίλερ, του οποίου η ζωή αλλάζει δραματικά όταν διαπράττει ένα φρικτό έγκλημα, αφαιρώντας τη ζωή μιας συμμαθήτριάς του με επτά μαχαιριές. Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ταλαντούχο και χαρισματικό παιδί, από μια υποδειγματική οικογένεια, να ξεπεράσει όλα τα όρια;
Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο, απευθύνθηκα στη Βάσω Αρτινοπούλου, η οποία είναι πρωτοπόρος στην έρευνα γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και τη βία των εφήβων. Η Βάσω έχει διατελέσει μέλος στο High Commissioner for Human Rights του ΟΗΕ και εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπου αυτά πλήττονται.
Η Βάσω Αρτινοπούλου, με μεγάλη εμπειρία και γνώση, αναφέρει: «Εργαλεία βρίσκονται, υπάρχουν καλές πρακτικές από άλλες χώρες, ξέρουμε τι δουλεύει, τι δεν δουλεύει. Αλλά είναι κατάλληλα για τα παιδιά; Το παιδί θα μας το πει, θα μας πει την άποψή του». Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη οι γονείς να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις στο σπίτι και να μετατρέπουν τον θυμό σε θετική ενέργεια.
Η ενημέρωση των γονέων είναι επίσης κρίσιμη, καθώς πολλές φορές είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα των παιδιών τους. «Για μένα ποτέ δεν υπήρξε η “αγία οικογένεια”. Η οικογένεια είναι πεδίο συγκρούσεων, καθημερινών», καταλήγει η Βάσω.
Αυτές οι απόψεις είναι σημαντικές για όλους τους γονείς που επιθυμούν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην οικογενειακή ζωή.