Η εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία και οι επιδιώξεις για ίδρυση στρατιωτικών βάσεων και ελέγχου κρίσιμων υποδομών έχουν μετατρέψει τη Δαμασκό σε νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού έχουν επισκεφτεί αεροπορικές βάσεις σε ολόκληρη τη Συρία και σχεδιάζουν την αναβάθμιση ορισμένων από αυτές με συστήματα αεράμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αναφορές υποδεικνύουν ότι οι προετοιμασίες για την κατάληψη της αεροπορικής βάσης T4 κοντά στην Παλμύρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Στις αρχές Απριλίου, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε συντονισμένα πλήγματα κατά στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της T4, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Ισραήλ να ανακόψει την τουρκική διείσδυση.
Οι δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ φανερώνουν την ανησυχία τους: η Συρία διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο, με σοβαρές συνέπειες για οποιαδήποτε συνεργασία της Δαμασκού με εχθρικές δυνάμεις.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να προωθήσει την Άγκυρα ως ρυθμιστή των εξελίξεων στη Συρία, επεκτείνοντας την επιρροή της μέσω στήριξης στον μεταβατικό πρόεδρο Αχμέντ αλ-Σάραα.
Ο Σάραα, που απορρίπτεται από το Ισραήλ ως «τζιχαντιστής της Αλ Κάιντα», δηλώνει ότι επιδιώκει να αποτρέψει τη μετατροπή της Συρίας σε βάση ξένων εξτρεμιστών. Ωστόσο, το Ισραήλ εκφράζει φόβους ότι αυτή η κίνηση κρύβει σχέδια φιλοξενίας ομάδων όπως η Χαμάς.
Η διαφωνία επεκτείνεται και στο πολιτικό πεδίο: η Άγκυρα και ο Σάραα προωθούν ένα συγκεντρωτικό προεδρικό μοντέλο, ενώ το Ισραήλ επιθυμεί μια ομοσπονδιακή Συρία, με αυτονομία για μειονότητες όπως οι Κούρδοι και οι Αλαουίτες. Η πρόσφατη σφαγή εκατοντάδων Αλαουιτών από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζουν τον Σάραα εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον των μειονοτήτων.
Το κουρδικό ζήτημα λειτουργεί ως θρυαλλίδα στην αντιπαράθεση. Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ ότι ενισχύει τις κουρδικές δυνάμεις (SDF), τις οποίες θεωρεί παρακλάδι του PKK, ανησυχώντας ότι το Τελ Αβίβ επιδιώκει να δημιουργήσει έναν φιλοϊσραηλινό κουρδικό θύλακα στα νότια τουρκικά σύνορα. Ο πρώην ΥΠΕΞ Σαάρ έχει αποκαλέσει τους Κούρδους «φυσικούς συμμάχους του Ισραήλ», γεγονός που εντείνει τις τουρκικές υποψίες περί αποσταθεροποιητικής συνεργασίας.