Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές στο 104% θα τεθεί σε εφαρμογή στις 12:01 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) την Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ, επιβεβαίωσε την απόφαση, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει με αυτή τη δραστική εμπορική κίνηση κατά του Πεκίνου, η οποία θεωρείται η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Κίνα έχει προθεσμία έως το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) για να αποσύρει τους δασμούς ύψους 34% που είχε επιβάλει ως αντίποινα στις αμερικανικές εξαγωγές. Εάν δεν συμμορφωθεί, προειδοποίησε ότι οι επιπλέον δασμοί θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Από την πλευρά της, η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει, διατηρώντας τους δικούς της δασμούς ως απάντηση στην επιθετική στάση των ΗΠΑ. Εκπρόσωποι του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Η νέα αυτή κλιμάκωση αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι παιχνίδια και βίδες. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος.
Ο σύμβουλος του China Center του think tank Conference Board, Alfredo Montufar-Helu, προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα κάνει πίσω, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ήττα και θα έδινε στην Ουάσινγκτον περιθώριο να ζητήσει περισσότερα.
Σύμφωνα με το BBC, οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη υποστεί σοβαρούς κραδασμούς, με τις ασιατικές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δεκαετίες. Παρά τη μικρή ανάκαμψη την Τρίτη, η αβεβαιότητα ενόψει της επιβολής νέων δασμών παραμένει.
Η Κίνα έχει απαντήσει με τιμωρητικούς δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα, καθώς και με ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων και αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αμερικανικές εταιρείες. Επίσης, επιτρέπει τη διολίσθηση του γουάν για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, ενώ χρησιμοποιεί κρατικές επιχειρήσεις για να στηρίξει τις αγορές.
Ωστόσο, η κατάσταση στην κινεζική οικονομία είναι εύθραυστη, με την κρίση στην αγορά ακινήτων, την αυξανόμενη ανεργία και τα υπερχρεωμένα τοπικά ταμεία να δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόβαθρο. Ο Andrew Collier από το Harvard Kennedy School σημειώνει ότι οι δασμοί επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς η Κίνα εξαρτάται από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της, παρά τις προσπάθειές της να στραφεί στην τεχνολογία και την εσωτερική κατανάλωση.