Λίγες ώρες πριν τεθούν σε εφαρμογή οι «ανταποδοτικοί» δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο γεωοικονομικό «παιχνίδι του δειλού» με την παγκόσμια οικονομία.
Καθώς οι αγορές καταγράφουν πτώση και οι Σύμμαχοι αναζητούν καλύτερες συμφωνίες (εκτός από την Κίνα, που είναι έτοιμη για σύγκρουση), ο Τραμπ δηλώνει: «Έχουμε μόνο μία ευκαιρία να το κάνουμε σωστά».
Εν τω μεταξύ, χώρες που ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως «χειρότερους παραβάτες» σπεύδουν να επικοινωνήσουν με την Ουάσινγκτον προκειμένου να αποφύγουν οικονομική κατάρρευση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Τραμπ μετά τις ανακοινώσεις, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα άρει εμπορικά εμπόδια και θα εξαλείψει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ μπορεί να είναι πρότυπο για πολλές χώρες».
Παρόμοια στάση κρατά και η Ιαπωνία, με τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα να επικοινωνεί με τον Τραμπ για διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην υλοποίηση ενός νέου παγκόσμιου εμπορικού οράματος.
Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει τις κάρτες της. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε αμοιβαία κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά αγαθά, μια πρόταση που ο Τραμπ θεώρησε «ανεπαρκή».
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, με αντίδραση και κλιμάκωση. Το Πεκίνο αντέτεινε στους δασμούς του Τραμπ με αύξηση 34%, ενώ ο Τραμπ απειλεί με νέες επιπλέον δασμούς έως 50% αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης.
Η αντίδραση της Κίνας είναι σαφής: «Η πίεση και οι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος για να συνομιλήσετε μαζί μας», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές βιώνουν κρίση: οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική πτώση, ενώ φήμες για καθυστέρηση των δασμών οδήγησαν σε προσωρινή άνοδο, η οποία ανατράπηκε γρήγορα με τις διαψεύσεις από τον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχουν σχέδια για αναβολή. Προχωράμε κανονικά». Η ανατροπή και το χάος γεννούν ερωτήματα: Πρόκειται για διαπραγματευτικό τέχνασμα ή για στρατηγική με μακροπρόθεσμο στόχο την αναδόμηση του παγκόσμιου εμπορίου;