Η διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη εξελίσσεται σε μία περίπλοκη υπόθεση γεμάτη παλινωδίες και αποποιήσεις ευθυνών, που αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της δικαιοσύνης. Οι επιστήμονες από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΕΟΔΑΣΑΑΜ και των πανεπιστημίων Γάνδης και Πίζας, φαίνεται να έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, αφήνοντας την κοινή γνώμη μπερδεμένη σχετικά με τα γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει ζητήσει την διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο συμπέρασμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο υποστηρίζει ότι μια άγνωστη πτητική εύφλεκτη ύλη μπορεί να ευθύνεται για την πυρόσφαιρα μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών. Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς από εκπροσώπους πανεπιστημίων.
Ανατροπή προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν κλήθηκαν ποτέ να εξετάσουν το συμβάν και δεν πραγματοποίησαν καμία προσομοίωση για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Εν τω μεταξύ, το πανεπιστήμιο της Πίζας έχει ζητήσει τροποποιήσεις στα συμπεράσματα του πορίσματος, καταγγέλλοντας αυθαίρετη χρήση του ονόματός του.
Η αναγκαία ανασύνταξη του πορίσματος από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό του Χρήστο Παπαδημητρίου, αναδεικνύει την αδυναμία του να διατηρήσει την αξιοπιστία του. Το πόρισμα, που μέχρι πρότινος θεωρείτο το πιο εμπεριστατωμένο έγγραφο για το δυστύχημα, τώρα αμφισβητείται.
Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται και οι επικοινωνίες μεταξύ του προεδρεύοντος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, οι οποίες δείχνουν προγραμματισμένες ενέργειες πριν από την ανακοίνωση του πορίσματος, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των ξένων πανεπιστημίων.