Βαριές ζημιές υπέστησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα, με τις απώλειες να φτάνουν τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις συνεδριάσεις, σε απόρροια των επιθετικών δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν απολέσει κάθε ελπίδα για αναθεώρηση της δασμολογικής πολιτικής από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Wall Street άνοιξε με σημαντικές απώλειες, φθάνοντας τις 1600 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτοξεύθηκε πάνω από τις 50 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 5,14%, ενώ στην Ασία καταγράφηκε η χειρότερη συνεδρίαση από την οικονομική κρίση του 2008. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο ακολούθησε την πτωτική τάση των διεθνών αγορών, καταγράφοντας τεχνική διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από -10% σε σχέση με το υψηλό έτους. Αν συνεχιστεί η πτώση προς το -20%, θα μιλάμε για bear market.
Οι επενδυτές αναθεωρούν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve, με εκτιμήσεις για πέντε μειώσεις κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2025. Υπάρχει πιθανότητα 40% για έκτακτη μείωση επιτοκίου πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς η κρίση επιδεινώνεται.
Η κατάσταση στον πλανήτη είναι τεταμένη, με τον Στέφαν Κέμπερ της BNP Paribas Wealth Management να δηλώνει ότι το κλίμα είναι “πουλάμε τώρα, ρωτάμε μετά”. Ο πανικός εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, με μετοχές όπως της Tesla, Apple και Amazon να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στη Γερμανία, ο DAX σημείωσε βουτιά 10% πριν ανακάμψει, ενώ ο Stoxx 600 έφθασε σε χαμηλά επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2023. Ακόμα και οι αμυντικές μετοχές, οι οποίες είχαν κερδίσει το 2025, ρευστοποιήθηκαν μαζικά.
Στην Ασία, οι δείκτες σημείωσαν μεγάλες πτώσεις, με τον Hang Seng να υποχωρεί 13%. Η Κίνα εξετάζει μέτρα σταθεροποίησης και επιτάχυνσης της δημοσιονομικής τόνωσης για να ανακόψει την πτώση.
Οι αναλυτές της Wall Street προχωρούν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους, με τον Τζον Στόλτσφους της Oppenheimer να μειώνει τον στόχο για τον S&P 500 από τις 7.100 στις 5.950 μονάδες. Η Λόρι Καλβασίνα της RBC Capital Markets εκτίμησε ότι αν η ύφεση επιβεβαιωθεί πλήρως, ο S&P 500 θα μπορούσε να κατρακυλήσει έως τις 4.200 μονάδες.