Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ευνοϊκές, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και των διαρθρωτικών ανισορροπιών που χρειάζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο μέσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2025, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1%, ενώ οι επενδύσεις θα παραμείνουν κύριος κινητήρας ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από τα έργα του Next Generation EU. Επιπλέον, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα συνεχίσει να είναι σταθερή, με την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος να την υποστηρίζουν.
Η σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας αναμένεται να συνεχίσει τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός λόγω αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών και των μισθών. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, παραμένει σε σταθερά φθίνουσα τροχιά, παρά το υψηλό επίπεδό του.
Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά του, με την ποιότητα του ενεργητικού να βελτιώνεται σημαντικά. Οι τράπεζες διατηρούν υψηλά κέρδη και έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μειώνοντας τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης.
Η επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να προτιμώνται για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ η μείωση του ρυθμιστικού βάρους θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την παραγωγικότητα.
Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν τη σημασία της πρόοδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προέβησαν σε συστάσεις για περαιτέρω προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.