Προετοιμασίες για την έκδοση NAVTEX από την Αθήνα για την επανέναρξη των ερευνών σχετικά με την πόντιση καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, με διαρροές να επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το έργο. Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη σημασία του έργου, τόσο από οικονομική άποψη όσο και για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Η NAVTEX αναμένεται να αφορά περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της Κάσου, τις οποίες η Τουρκία είχε παρεμποδίσει τον περασμένο Ιούλιο. Αντιδρώντας στις ελληνικές προθέσεις, η τουρκική εφημερίδα Τουρκιγιέ δημοσίευσε πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι οποίες προειδοποιούν ότι δεν θα επιτραπούν «τετελεσμένα» γεγονότα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας θεωρούνται προκλητικές, καθώς τα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας δεν έχουν καθοριστεί μέσω συμφωνίας. Η Τουρκία δηλώνει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή, απαντώντας στις ελληνικές αναφορές περί στρατιωτικής υποστήριξης για τις έρευνες.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ανάγκη να συνεχίσει τις έρευνες, καθώς η αποτυχία της να το πράξει θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα σημαντικό ενεργειακό έργο και να δώσει την εντύπωση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έχουν ανασταλεί λόγω των τουρκικών απειλών. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας επιμένουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα προχωρήσει κανονικά, ανεξαρτήτως των τουρκικών αντιδράσεων.
Η Άγκυρα, από την πλευρά της, απαιτεί αναγνώριση του ρόλου της στο έργο και έχει χρησιμοποιήσει προηγούμενα περιστατικά για να δικαιολογήσει την έκδοση NAVTEX εντός της ελληνικής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αφορά περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η τουρκική πολιτική αποσκοπεί στην επιβολή του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου, το οποίο παρανόμως καθορίζει τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ. Η Τουρκία επιδιώκει να περιορίσει τις ελληνικές δραστηριότητες στην ελευθερία των θαλασσών, δημιουργώντας εντάσεις στην περιοχή.