Η μητρική θνησιμότητα αποτελεί ανησυχία για τον ΟΗΕ, καθώς μειώσεις στη χρηματοδότηση προγραμμάτων αρωγής απειλούν τη μητρική υγεία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 40% από το 2000 έως το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η πρόοδος επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαετία.
Η διευθύντρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του ΠΟΥ, Πασκάλ Αλότεϊ, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, αναφέροντας ότι ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες συνέπειες στη μητρική υγεία.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, έχουν ήδη επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών υγείας για μητέρες και παιδιά σε πολλές χώρες.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ, προειδοποίησε ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμο στη μητρική υγεία, με επιπτώσεις παρόμοιες με την πανδημία.
Η πανδημία COVID-19 επίσης επηρέασε τη μητρική θνησιμότητα, με αύξηση των θανάτων γυναικών κατά το 2021. Παρά τις προόδους, οι ανισότητες στη μητρική υγεία παραμένουν έντονες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογράμμισε τη σημασία της πρόσβασης σε περιγεννητική φροντίδα και την ενίσχυση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση απειλούν τη μητρική υγεία και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα παγκόσμια συστήματα υγείας.