Κίνδυνος “Αρνητικού Σοκ Ζήτησης” λόγω Δασμών: Προειδοποιεί ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί για τις δυνητικές επιπτώσεις των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Ο εμπορικός πόλεμος που προμηνύεται παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας και χαμηλότερο πληθωρισμό.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ευαίσθητη θέση, με αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμό που προσεγγίζει τον στόχο του 2%. Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναμένεται να επηρεαστεί από το ύψος του πληθωρισμού που καταγράφεται.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε υψηλούς δασμούς σε προϊόντα από την Ευρώπη, δημιουργώντας αβεβαιότητα στις αγορές. Η αντίδραση της ΕΕ και η πιθανή ανακατεύθυνση των εξαγωγών από την Κίνα στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό.

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι οι δασμοί αποτελούν αντιπληθωριστικό μέτρο για την ευρωζώνη, αλλά παράλληλα δημιουργούν αβεβαιότητα στην οικονομία. Η επιβολή των δασμών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της.

Η πρόβλεψη των επιπτώσεων των δασμών παραμένει δύσκολη, αλλά η μείωση της ανάπτυξης της ευρωζώνης λόγω τους δασμών μπορεί να είναι αισθητή. Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει την πρόκληση του εμπορικού πολέμου και των αντίποινων με αναστολή του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο ρόλος της Ευρώπης στην ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας

Ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει τη σημασία της ΕΕ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία και τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκή αυτονομία και συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Τραμπ: Αναστέλλονται οι δασμοί για 90 ημέρες σε μη αντιποινώντες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αναστολή των δασμών για 90 ημέρες σε χώρες που δεν ανταποδίδουν, ενώ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα λόγω αντιποίνων.

Νέα πρόσκληση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα. Ο Τραμπ επισήμανε ότι οι "μηδενικοί δασμοί" στις ΗΠΑ καθιστούν τη χώρα αυτήν την ιδανική επιλογή για τις εταιρείες.

Αναβολή πτήσης λόγω απεργίας: Ταλαιπωρία για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Η απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα οδήγησε στην αναβολή της πτήσης της Μακάμπι Τελ Αβίβ και στην ταλαιπωρία των παικτών της ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.