Δηλώσεις Bart Merci για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο καθηγητής Bart Merci προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τη διαδικασία σύνταξης της Έκθεσής του για τον υπολογισμό της προσομοίωσης του δυστυχήματος των Τεμπών. Σε γραπτή δήλωση του στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι η επαφή του με στοιχεία για το δυστύχημα δεν έγινε μέσω του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά με τον Κώστα Λακαφώση.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η Έκθεσή του δεν περιλήφθηκε τελικά στο πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδομικών Δυστυχημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA) είχε δώσει ένα μήνα πριν το δυστύχημα πενταετές πιστοποιητικό ασφάλειας στη Hellenic Train, αναγνωρίζοντας την ως ασφαλή μεταφορέα. Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είχε εκδώσει πιστοποιητικό ασφαλούς λειτουργίας στον ΟΣΕ.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι ο Μπαρτ Άκου, δεύτερος στη ιεραρχία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού σιδηροδρόμων, συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και είχε επαφή με το πανεπιστήμιο της Γάνδης. Σε εσωτερική αλληλογραφία του με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι η ανάφλεξη στοιχείων του τρένου δεν είχε επιδράσει στην ενεργοποίηση της πυρόσφαιρας.

Στο email του προς τον Άκου, ο Παπαδημητρίου ζήτησε τη μεσολάβησή του για επαφή με το πανεπιστήμιο της Λωζάνης προκειμένου να ερευνηθούν οι κατηγορίες περί συγκάλυψης της πραγματικής αιτίας της φωτιάς, προτείνοντας να παρουσιαστεί η πραγματογνωμοσύνη στις 27 Φεβρουαρίου.

Η απάντηση του Άκου ήταν άμεση, εκφράζοντας την πίστη του ότι οι μηχανές δεν είχαν ρόλο στην ανάφλεξη ή την εξέλιξη της πυρόσφαιρας, προσθέτοντας ότι η έλλειψη επιβεβαίωσης από τα πρόσφατα βίντεο δεν αναιρούσε τα ευρήματα που στηρίζονται σε σαφείς αποδείξεις.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τηλεφωνική “τετραμερή” συνάντηση Μακρόν – Τραμπ – Σίσι – Αμπντάλα για την κατάσταση στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσε μια τηλεφωνική "τετραμερή" συνάντηση με τους προέδρους των ΗΠΑ, Αιγύπτου και τον βασιλιά της Ιορδανίας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισοπαλία Μπολόνια – Νάπολι: Η Ίντερ στο +3 για τον τίτλο

Η Μπολόνια και η Νάπολι μοιράστηκαν τους βαθμούς σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, ενώ η Ίντερ παραμένει στην κορυφή της Serie A με διαφορά +3 από τη δεύτερη Νάπολι.

Απεργία στην Ελλάδα: Συνομοσπονδίες κηρύσσουν 24ωρη Γενική Απεργία στις 9 Απριλίου 2025

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύσσουν 24ωρη Γενική Απεργία με αιτήματα για αυξήσεις μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επαναφορά μισθών στο Δημόσιο.

Τραμπ: “Η πώληση ενέργειας στην ΕΕ βασικός στόχος”

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η πώληση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος, ενώ διαπραγματεύσεις με το Ιράν βρίσκονται σε εξέλιξη.