Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε αίτημα για έκδοση Navtex από τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου που συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την επιστροφή των δύο πλοίων στις έρευνες βυθού, σχεδόν 40 ημέρες μετά την προσωρινή αναστολή του έργου.
Μετά από έναν διπλωματικό και πολιτικό μαραθώνιο διεργασιών που κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών, οι οποίες είχαν σταματήσει αιφνιδιαστικά στις 28 Φεβρουαρίου, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει την καταβολή 36 εκατομμυρίων ευρώ προς την Nexans. Σημειώνεται ότι το κόστος της δίμηνης αδράνειας των πλοίων υπολογίζεται περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου, καθώς οι απαιτήσεις της για την συνέχιση του έργου πίεσαν την ελληνική πλευρά να βρει άμεση λύση. Παράλληλα, έχουν γίνει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Ισραήλ σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για την επανεκκίνηση του έργου, με στόχο την στήριξή του από γεωπολιτικούς κινδύνους.
Οι διασφαλίσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός από το πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, καθώς και οι συναντήσεις του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, ενισχύουν αυτή την κατεύθυνση.
Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ θα διαβιβαστεί στην Υδρογραφική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να καθοριστεί το χάρτη των ερευνών στο πλαίσιο του οποίου θα κινηθούν τα ερευνητικά σκάφη.
Αυτή η εξέλιξη έχει ύψιστη γεωστρατηγική σημασία για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση. Εάν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί, δεν αποκλείεται τα πλοία να επιστρέψουν εντός των επόμενων ημερών στο Αιγαίο, με προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα των δύο σκαφών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα εξ αυτών (Revoli Relume) είναι αγκυροβολημένο στην Ολλανδία.