Η Θεσσαλία δεν θα παραμείνει στάσιμη. Αναδιαμορφώνεται με σχέδια, έργα και χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας από το Κιλελέρ, όπου τελέστηκε η τελετή μνήμης για την 115η Επέτειο της Αγροτικής Εξέγερσης του 1910.
Το Κιλελέρ δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό γεγονός αλλά αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο αγώνα, μια φλόγα που φωτίζει τον δρόμο για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη, την παραγωγή και μια αξιοπρεπή ζωή.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα 16 εμβληματικά αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας, με συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποβλέπουν στην άρδευση άνω των 500.000 στρεμμάτων, ενταγμένα στη συνολική στρατηγική ΥΔΩΡ 2.0 που κινητοποιεί 4 δισ. ευρώ και αλλάζει τον αρδευτικό χάρτη της χώρας.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ζημιών από τις θεομηνίες Ιανός και Ντάνιελ, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στη διάθεση πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για άμεσες αποζημιώσεις και την ενεργοποίηση του Μέτρου 23 του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ για αποζημιώσεις ζημιών άνω του 30% της παραγωγής.
Επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων με 50% μείωση φόρου για τα μέλη συνεταιρισμών, μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, καθώς και ρύθμιση “κόκκινων δανείων” ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για περισσότερους από 700 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και τοπικής αυτοδιοίκησης για να συζητήσουν τις ανάγκες και προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, με εστίαση στις αποζημιώσεις, τη χρηματοδότηση και τις θεσμικές αλλαγές.
Συζητήθηκαν προτάσεις για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και η ανάγκη ενός νέου μοντέλου αποζημιώσεων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών, καθώς και στο ζήτημα του αρδευτικού νερού με την ενεργοποίηση του ΟΔΥΘ.