Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, κυρίως από Έλληνες ερευνητές της Digital Lighthouse, ανέδειξε τις αθέατες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Μελετώντας την περίπτωση της πυρκαγιάς στη Δαδιά το 2023, διαπίστωσαν σημαντικές επιδράσεις στο νερό και στον οικότοπο της Ποσειδωνίας στη Λήμνο, έναν από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας.
Η ωκεανογράφος Ελεάνα Τουλουπάκη αναφέρει ότι η έρευνα ξεκίνησε από το κενό γνώσης για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το EMODnet και το Copernicus, προσπάθησαν να μοντελοποιήσουν τις επιπτώσεις στη θάλασσα και τα θαλάσσια οργανισμάτα. Η μελέτη εστίασε σε βασικές παραμέτρους όπως οι άνεμοι και τα θρεπτικά στοιχεία.
Ο γεωλόγος ωκεανογράφος Συμεών Νάσρας επισημαίνει ότι η επίδραση των πυρκαγιών στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πολύπλοκη, καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Η Ποσειδωνία επιλέχθηκε για μελέτη λόγω του ρόλου της ως προστατευόμενου οικοσυστήματος και μπλε αποθήκης άνθρακα.
Στο μέλλον, η ομάδα σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός AI-ready μοντέλου για την εκτίμηση των επιπτώσεων και την παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα τους απέναντι στις κλιματικές αλλαγές.
Η εμπειρία του Open Sea Lab 4.0 αποτελεί υπενθύμιση της δύναμης της διεπιστημονικής συνεργασίας και της ανάγκης για δράση σε εποχές πιέσεων στο κλίμα και τα οικοσυστήματα.
Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί στο European Maritime Day στο Κορκ της Ιρλανδίας, ενώ η ομάδα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες σε διάφορους τομείς.