Η πρόσφατη κατάρρευση της Wall Street την Παρασκευή θύμισε το κραχ του Μαρτίου 2020, όταν οι χρηματιστηριακές συνεδρίες διακόπτονταν λόγω της πανδημίας. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση έως και 5,97%, πλησιάζοντας το όριο του 7% που θα ενεργοποιούσε τους διακόπτες κυκλώματος (circuit breakers) για 15λεπτη παύση των συναλλαγών στο NYSE.
Παρά την αποφυγή παύσης συναλλαγών, όλοι οι δείκτες και κλάδοι παρουσίασαν δραματική απώλεια, καθιστώντας δύσκολη την υπεράσπιση της κυβέρνησης για την πρόσκαιρη φύση της κατάστασης, η οποία δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνητική πολιτική. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σίγουρος για την ανάκαμψη των αγορών, αποφεύγοντας ωστόσο προκλητικές δηλώσεις.
Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 39.000 μονάδες, κλείνοντας στις 38.314, με πτώση 5,50% και την μεγαλύτερη απώλεια από τον Ιούνιο του 2020. Ο S&P 500 κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020, με πτώση 5,97%, φτάνοντας τις 5.074 μονάδες και κινδυνεύοντας να εισέλθει σε bear market.
Ο Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης, βυθίστηκε κατά 5,82% στις 15.587 μονάδες, με τις απώλειες να φτάνουν το 22% από το ρεκόρ του, επιβεβαιώνοντας την είσοδό του σε bear market. Η πτώση αυτή συγκρίνεται μόνο με τις αναταραχές του 2020 και τη φούσκα των dot-com.
Συνολικά, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν απώλειες περίπου 10% σε μόλις δύο ημέρες, με τον S&P 500 να χάνει αξία 5,2 τρισ. δολαρίων. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ανέβηκε στις 44 μονάδες, υποδεικνύοντας σημαντικές αναταράξεις.
Σύμφωνα με αναφορές, οι διαχειριστές κεφαλαίων αποσύρουν χρήματα από τις αμερικανικές μετοχές, με 4,7 δισ. δολάρια να έχουν αποσυρθεί την εβδομάδα έως τις 2 Απριλίου. Η πτώση των μετοχών ήταν τόσο εκτεταμένη που μόνο λιγότερες από 20 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, ενώ όλοι οι τομείς του S&P 500 σημείωσαν απώλειες.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις προήλθαν από γίγαντες της τεχνολογίας όπως οι Nvidia, Apple, Tesla και Berkshire Hathaway, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και σε εταιρείες ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.