Ένα νέο ισχυρό κύμα πωλήσεων «σαρώνει» τις αμερικανικές αγορές, καθώς η Κίνα επιβάλλει δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, αντιδρώντας στις εμπορικές κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η κίνηση εντείνει τον εμπορικό πόλεμο και δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, παρά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 5,11%, δηλαδή πάνω από 2.000 μονάδες, διαπραγματευόμενος στις 38.472 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε «βουτιά» 5,61% στις 5.094 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,50%, φτάνοντας τις 15.640 μονάδες.
Η πίεση είναι εμφανής και σε εβδομαδιαία βάση, με τον Nasdaq να ηγείται των απωλειών με πτώση 4,5%, καθώς η επιβολή δασμών ανάγκασε τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους στις μετοχές υψηλού ρίσκου. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 3,3% και ο Dow Jones 2,5% από την αρχή της εβδομάδας. Και οι δύο δείκτες κατευθύνονται προς τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2024, σημειώνοντας την έκτη πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες επτά.
Οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα, με απώλειες για εταιρείες όπως η Nvidia, η Tesla και η Apple. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, όπως η Alibaba και η Baidu. Οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε αμυντικούς κλάδους, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση στην τεχνητή νοημοσύνη δέχονται πιέσεις. Οι τραπεζικές μετοχές επίσης υποχωρούν, με την Morgan Stanley να χάνει 6% και τη Goldman Sachs 5,7%. Η Citigroup και η JPMorgan Chase σημειώνουν πτώση 8% και 6% αντίστοιχα, με τη Wells Fargo να χάνει 5%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ξεπέρασε το επίπεδο του 40, ανασύροντας μνήμες από προηγούμενες κρίσεις, όπως η πανδημία και η τραπεζική αναταραχή του 2023.
Στις αγορές ομολόγων παρατηρείται ράλι, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4%, φτάνοντας στο 3,89%. Οι φόβοι για ύφεση ενισχύονται, καθώς οι δείκτες που μετρούν τον πιστωτικό κίνδυνο σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο από την τραπεζική κρίση του 2023.
Από την άλλη πλευρά, θετικά είναι τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, με 228.000 νέες θέσεις εργασίας, πολύ πάνω από τις 135.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% από 4,1%. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι οι νέοι δασμοί θα πλήξουν σύντομα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας.
Οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας απέναντι στην επιδεινούμενη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες μέσα στο 2025, με πιθανότητα άνω του 50% και για πέμπτη μείωση.
Ωστόσο, ο Πάουελ δεν φάνηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δασμών στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Υποστήριξε ότι ο αντίκτυπος τους θα είναι τελικά μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν. Για την ώρα, το συμβούλιο θα συνεχίσει να κρατά στάση αναμονής μέχρι να έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομία.
Η επισήμανση ότι η υποχρέωση του συμβουλίου είναι να διασφαλίσει ότι η άνοδος των τιμών λόγω των δασμών δεν θα γίνει μόνιμο φαινόμενο δημιούργησε ανησυχίες στην αγορά για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Πολλοί αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορές μετοχών, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ να επιστρέψει η παραγωγή εντός της χώρας, ένας στόχος που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δαπανηρός και χρονοβόρος.