Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε χθες Τετάρτη μία σημαντική επίθεση στο πεδίο του εμπορίου, ανακοινώνοντας αυστηρούς δασμούς κυρίως κατά της Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιθανότητες να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «ανακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας», υποστηρίζοντας ότι η χώρα του υπήρξε θύμα εκμετάλλευσης από άλλες χώρες για δεκαετίες. Στη συνέχεια, παρουσίασε έναν κατάλογο με τους εμπορικούς εταίρους που θα επηρεαστούν από τους «ανταποδοτικούς» δασμούς.
Μετά την ανακοίνωση, οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων κατέγραψαν σημαντική πτώση, ενώ η τιμή του χρυσού, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ανέβαινε. Στην Ασία, τα χρηματιστήρια σημείωναν σημαντικές απώλειες, με το Τόκιο να καταγράφει πτώση 4%.
Η πολιτική προστατευτισμού του Λευκού Οίκου, που θυμίζει εποχές της δεκαετίας του 1930, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την επιβολή δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές, με τους δασμούς να αυξάνονται σημαντικά για χώρες που η Ουάσιγκτον θεωρεί «εχθρικές» στο εμπόριο.
Ειδικότερα, οι δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα φτάνουν το 34%, επιπλέον των 20% που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Το Πεκίνο αντέτεινε ότι θα απαντήσει με αντίμετρα και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει τους δασμούς για να προστατευτεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ανάλογοι δασμοί θα επιβληθούν και σε προϊόντα από την ΕΕ (24%), την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και το Βιετνάμ (46%). Οι δασμοί αυτοί υποτίθεται ότι αποτελούν αντίμετρα σε «μη δασμολογικούς» φραγμούς που περιορίζουν την πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ξένες αγορές.
Ο Λευκός Οίκος έχει υποδείξει ότι ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως φαρμακευτικά είδη και ημιαγωγοί, δεν θα επηρεαστούν από τους νέους δασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις χώρες που πλήττονται να αποφύγουν την ανταπόδοση, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης.
Οι δασμοί αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί θα ισχύσουν από την επόμενη Τετάρτη. Ο οικονομολόγος Μόρις Όμπστφελντ χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του Τραμπ ως «κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια οικονομία».
Η κυβέρνηση του Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζονται λιγότερο από τους δασμούς, ενώ η Ιρλανδία, που έχει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, κάλεσε για «αναλογική» αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
Ο Τραμπ παρουσιάζει τους δασμούς ως μέσο επαναφοράς της βαριάς βιομηχανίας στις ΗΠΑ, αλλά οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις τιμών θα επιβαρύνουν τον μέσο Αμερικανό καταναλωτή.