Νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με τα αίτια της «πυρόσφαιρας» που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, μετά την πιστοποίηση της γνησιότητας των βίντεο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που απεικονίζουν την εμπορική αμαξοστοιχία πριν από την τραγωδία.
Παράλληλα, οι ειδικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής στρέφουν την προσοχή τους στο Κουλούρι, όπου φυλάσσονται τα βαγόνια και οι ηλεκτρομηχανές που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης, ανακαλύφθηκαν τα κομμάτια της δεύτερης ηλεκτρομηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αποδεικνύοντας ότι δεν είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση. Αυτό αποκλείει το σενάριο της τοποθέτησης εύφλεκτου υλικού πίσω από το κάθισμα του οδηγού. Τώρα, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Στην παρουσία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, συλλέχθηκαν δείγματα από το κύκλωμα κλιματισμού της IC 62 και αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ο αεροθάλαμος της μηχανής έλξης να έχει συμβάλει στη δημιουργία της πυρόσφαιρας.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, είχε αναφερθεί στην υπόθεση μέσω επιστολής του προς τον κ. Μπακαΐμη, επισημαίνοντας ότι η έκρηξη θα μπορούσε να σχετίζεται με το ψυκτικό μέσο των κλιματιστικών. Αν και το ψυκτικό μέσο δεν είναι εύφλεκτο υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να γίνει εύφλεκτο όταν αναμειχθεί με αέρα υπό πίεση και εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία.
Η δημόσια συζήτηση για τα αίτια της φωτιάς, που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση, επικεντρώνεται πλέον στα αποτελέσματα της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ. Η ανάλυση κατέδειξε ότι τα βίντεο που εξετάστηκαν δείχνουν μόνο λαμαρίνες στα πρώτα τρία βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, χωρίς αποδείξεις για το «πιθανό εύφλεκτο υλικό» που είχε αναφερθεί παλαιότερα.