Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση από το 2019, όταν χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις χωρίς ελπίδα ρύθμισης. Ο στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ανακτήσουν τον έλεγχο των οικονομικών τους, ρυθμίζοντας τα χρέη τους με δίκαιο και αυτοματοποιημένο τρόπο.
Τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι σήμερα δείχνουν σημαντική πρόοδο. Το 2024, οι ρυθμίσεις αυξήθηκαν κατά 81% σε σχέση με το 2023, με συνολικό αριθμό 28.945 επιτυχών ρυθμίσεων και αρχικές οφειλές 9,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2025, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 33.432 ρυθμίσεις, καλύπτοντας οφειλές 10,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν κούρεμα έως 30% και νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής έως 26 χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σύγκριση με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό του 2017, ο οποίος είχε ελάχιστες ρυθμίσεις. Το 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον χρηματοπιστωτικό τομέα ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 67,1 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση προχωρά σε νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, με έξι νέες πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για την μεσαία τάξη. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Διπλασιασμό της περιμέτρου των επιλέξιμων οφειλετών με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ.
- Προστασία των δανειοληπτών με υποχρέωση του πιστωτή να καταθέσει πρόταση ρύθμισης πριν από πλειστηριασμό.
- Απαλλαγή οφειλετών που δεν ανοίγουν πτωχευτική διαδικασία.
- Επέκταση προθεσμιών για ευάλωτους οφειλέτες.
- Δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.
- Μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης για ζημιωθέντες της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, φτάνοντας το 4,6% στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, χαμηλότερο από την προ κρίσης περίοδο, ενώ το 2019 το ποσοστό ήταν στο 40,6%. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, και η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για τη στήριξη των ευάλωτων εισοδημάτων και την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.