Δικηγόροι, μηχανικοί, υπάλληλοι πολεοδομιών, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δικαστές φαίνεται να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο υπόγειων συναλλαγών και διαφθοράς που πλήττει τις πολεοδομίες, επιβαρύνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επίορκων υπαλλήλων με αστρονομικά ποσά.
Η διαφθορά αυτή διαχέεται από τη Χαλκιδική μέχρι τη Ρόδο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Αττική, αποκαλύπτοντας το αόρατο χέρι της διοίκησης που συνεχίζει να τρέφεται με γρηγορόσημα για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Κάθε φορά που οι αστυνομικές αρχές αποκαλύπτουν ένα νέο σκάνδαλο, οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι πιάνουν στο δίχτυ του νόμου.
Το πρόσφατο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή τη σειρά διαφθοράς. Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την αιτία της δωροδοκίας και ποιος φέρει την ευθύνη για τη διαφθορά στις πολεοδομίες. Ποια μέτρα μπορεί να λάβει η πολιτεία για να αναστείλει την ανομία;
Ο προϊστάμενος Πολεοδομίας της Πελοποννήσου εκφράζει την απαισιοδοξία του, τονίζοντας ότι ακόμη και αν οι πολεοδομίες μεταφερθούν σε άλλο υπουργείο, το φαινόμενο δεν θα εκλείψει. Παρά τις προσπάθειες, η διαφθορά και η αυθαιρεσία παραμένουν ισχυρές, με μηχανικούς να έχουν βρεθεί με εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς τους χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η υποστελέχωση και η πολυνομία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς οι υπάλληλοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δωροδοκίες για να διευθετήσουν εκκρεμότητες.
Η αλλαγή της έδρας των ΥΔΟΜ θα μπορούσε να μειώσει την πίεση από τους δημάρχους, ειδικά σε περίπλοκα θέματα όπως η εκτός σχεδίου δόμηση. Οι τοπικοί άρχοντες ασκούν πιέσεις για την έκδοση αδειών, αγνοώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η κατάσταση αυτή, κυρίως στον νησιωτικό χώρο, έχει προκαλέσει αναστάτωση και έχει ανοίξει τη συζήτηση για τη μεταφορά των πολεοδομιών και την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος λειτουργίας, το οποίο κρίνεται αναποτελεσματικό και ανεξέλεγκτο.