Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και οι μοναχικοί άνδρες αποκλείονται από τη δυνατότητα γονεϊκότητας μέσω παρένθετης μητρότητας, μέσω νομοθετικής τροποποίησης του Αστικού Κώδικα (άρθρο 1350).
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η παρένθετη μητρότητα δεν αναγνωρίζεται ως επιλογή για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κατά την έννοια της νομοθεσίας.
Η τροπολογία αποσκοπεί επίσης στη διαχείριση του φαινομένου του τράφικινγκ, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αλλοδαπές γυναίκες έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ψευδώς ότι είναι μόνες και αποκτούν παιδιά μέσω της παρένθετης μητρότητας, σε αντάλλαγμα υψηλών αμοιβών.
Κατά τον υπουργό, η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί χώρα τράφικινγκ με παρένθετες μητέρες.
Η παρένθετη μητρότητα περιγράφεται ως η διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα συμφωνεί να κυοφορήσει για λογαριασμό άλλων, οι οποίοι θα γίνουν οι γονείς του παιδιού.
Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην αποσβεστική προθεσμία ποινικής ευθύνης των υπουργών, σημειώνοντας ότι η νέα διάταξη καταργεί την προηγούμενη ρύθμιση για την παραγραφή, εναρμονίζοντας τις προθεσμίες με αυτές που ισχύουν για όλους τους πολίτες.
Η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 έως 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 έως 20 χρόνια για τα κακουργήματα. Ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος εφαρμόζεται με κανονιστική ισχύ από το 2019.