Συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν ξεκινήσει για την κοινή εκμετάλλευση σπάνιων γαιών και άλλων σχεδίων στη Ρωσία, όπως αποκάλυψε ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις επενδύσεις που ενδιαφέρουν ήδη ορισμένες εταιρείες.
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο η Κίεβο όσο και η Μόσχα εξετάζουν τη συνεργασία τους στον τομέα των σπάνιων γαιών.
Παρά ταύτα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον ομόλογό του από την Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι επιθυμεί να αποσυρθεί από τη διμερή συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τον προειδοποίησε ότι, εάν το κάνει, θα αντιμετωπίσει “μεγάλα προβλήματα”.
Σε αναφορά που έγινε στον Ζελένσκι, ο Τραμπ σχολίασε: “Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τώρα λέει, ξέρετε, θέλω να επαναδιαπραγματεύσω τη συμφωνία. Θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, το κατανοεί, οπότε προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία”, καταλήγοντας σε μια πικρή διαμάχη.
Ο Πούτιν είχε προαναγγείλει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στη Ρωσία, η οποία διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του είδους των ορυκτών.
Ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες, δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι ορισμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα εν λόγω σχέδια.
Ο Τραμπ, εξοργισμένος, απείλησε χθες με δευτερογενείς δασμούς 25-50% στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν κρίνει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε θετικά στη συνεργασία με τον Πούτιν λέγοντας: “Πιστεύω ότι κάνουμε πρόοδο, βήμα βήμα”.
Καθώς η Κίνα ελέγχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και προμήθειας σπάνιων γαιών, ο υπόλοιπος κόσμος αναζητά δικές του πηγές προμήθειας, με τη Ρωσία να αναδεικνύεται ως μία από αυτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), τα αποθέματα σπάνιων γαιών της Ρωσίας ανέρχονται σε 3,8 μετρικούς τόνους, ωστόσο η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό τον αριθμό.
Η Izvestia επισημαίνει ότι η ρωσοαμερικανική συνεργασία στον τομέα των σπάνιων γαιών μπορεί να εξεταστεί περαιτέρω στις επόμενες διμερείς συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στα μέσα Απριλίου στη Σαουδική Αραβία.