Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μεγάλοι παίχτες της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν ναυλώσει πλοία για να μεταφέρουν οχήματα και βασικά εξαρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού επιβληθούν οι νέοι δασμοί από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η ζήτηση για αποστολές ήταν εξαιρετικά υψηλή, με τους μήνες του Φεβρουαρίου να καταγράφουν αύξηση 22% στις αποστολές από την Ε.Ε., 14% από την Ιαπωνία και 15% από τη Νότια Κορέα.
Η 30ήμερη αναβολή στην επιβολή δασμών έδωσε στις αυτοκινητοβιομηχανίες την ευκαιρία να στείλουν αποθέματα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία παρέμενε η διάρκεια των δασμών και η ενδεχόμενη διαφοροποίηση της εφαρμογής τους ανά χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τελικά επιβεβαίωσε τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, επιβάλλοντας 25% επιπλέον δασμούς σε κάθε αυτοκίνητο που δεν κατασκευάζεται εντός ΗΠΑ, με την ίδια πολιτική να ισχύει για όλους και επ’ αόριστον. Αυτό το μέτρο παρέχει μια πρόγευση για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς αναμένεται η «Ημέρα Απελευθέρωσης» να φέρει νέες προκλήσεις στον εμπορικό τομέα.
Οι νέοι δασμοί, που είναι ανταποδοτικοί προς κάθε εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την κλιμάκωση του διεθνούς εμπορικού πολέμου, ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές σε καταναλωτικά αγαθά και να προκαλέσουν οικονομική επιβράδυνση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Το κύμα προστατευτισμού που φέρνουν τα αμερικανικά μέτρα και οι αντιδράσεις των άλλων χωρών θυμίζουν τις συνθήκες της δεκαετίας του 1930, οι οποίες επιδείνωσαν τη Μεγάλη Υφεση και επηρέασαν τον γεωπολιτικό χάρτη.
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, με τις χώρες που δεν έχουν εμπορικό πλεόνασμα απέναντι στις ΗΠΑ να είναι οι μόνες που μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς από τις επιβαρύνσεις των δασμών του Τραμπ.