Η υπόθεση των μισθολογικών αυξήσεων στους ενστόλους έχει μετατραπεί σε «κίνημα» εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ξεκινώντας από την ανακοίνωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου την περασμένη Παρασκευή, η οποία ζητούσε οι αυξήσεις να επεκταθούν σε όλα τα Σώματα ασφαλείας και όχι μόνο στους στρατιωτικούς, οι βουλευτές που υποστηρίζουν αυτή την άποψη έχουν φτάσει τους 15. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «συνετίσει» τους υπουργούς Άδωνη Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι υποστηρίζουν τη γενίκευση των αυξήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες για να στηρίξει τους ενστόλους, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι αυξήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται κυρίως από εξοικονομήσεις του Υπουργείου, όπως το κλείσιμο στρατοπέδων και η μείωση του αριθμού ανώτατων αξιωματικών. Οι συνδικαλιστές των Σωμάτων ασφαλείας έχουν επισημάνει την κακή μισθολογική κατάσταση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Ο Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη αύξηση των 30 ευρώ τον μήνα για τους ενστόλους από την 1η Απριλίου, καθώς και στο επίδομα επικινδυνότητας των 100 ευρώ από την 1η Ιουλίου. Τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προτεραιότητα και ότι θα εξετάσουν τον δημοσιονομικό χώρο για στήριξη και των υπόλοιπων ενστόλων.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει αυξήσεις και ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο. Υπογράμμισε επίσης ότι η οικονομική πολιτική βασίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα και ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε μνημονιακές πολιτικές.