Η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να έχει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Ο Μητσοτάκης και ο Νετανιάχου θα μπορέσουν να εστιάσουν στην ατζέντα της συνάντησης χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική κατάσταση.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 18:00, ενώ νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ίσαακ Χέρτσογκ.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικές και περιλαμβάνουν σημαντικές συνεργασίες σε διάφορους τομείς. Πρόσφατα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σααρ επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου συζήτησε με Έλληνες αξιωματούχους για το project του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τους Ισραηλινούς να επαναβεβαιώνουν την δέσμευσή τους.
Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Νετανιάχου περιλαμβάνονται ενεργειακά θέματα, όπου θα επαναβεβαιωθεί η «πολιτική δέσμευση», καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Σημαντικές συζητήσεις αναμένονται και για αμυντικά project, όπως ο anti-drone θόλος, με την Ελλάδα να επιδιώκει την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2027.
Επιπλέον, ο Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων ισραηλινών αμυντικών εταιρειών, εξετάζοντας τη δυνατότητα εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και προοπτικών συμπαραγωγής με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Η συνεργασία με το Ισραήλ είναι επίσης κρίσιμη και για την προσέγγιση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς το Ισραήλ παραμένει ο πιο στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι η σχέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τη στάση της απέναντι σε πιθανούς κινδύνους από την Τουρκία.
Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας θα συζητηθεί, με έμφαση στην ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ. Στον τομέα της Γάζας, ο Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνοντας την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης.
Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να προγραμματιστεί συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, για λόγους προγραμματισμού και των δύο πλευρών.